Produkcija

Hrvatska

 

 

 

Dodijeljene su nagrade za najbolje kratke priče na natječaju “NOSTALGIJA U KOPRIVNICI”

  U srijedu, 4. 10. 2023. u Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica održana je  svečanost dodjele nagrada za najbolje kratke priče na natječaju“Nostalgija u Koprivnici“. Pred brojnom publikom predstavljeni su nagrađeni autori i njihove priče:  Zoran Odžić i Una Čulić iz Koprivnice (prvo mjesto za priču „Sumrak bogova“), Luka Fijačko iz Varaždina (drugo mjesto za priču „Pesoglavci“) i Nikolina Sabolić iz Koprivnice (treće mjesto za priču „Keksi i cappuccino“). S nagrađenima su  razgovarale članice stručnog povjerenstva za odabir najboljih kratkih priča na ovom kreativnom natječaju Sonja Delimar i Dijana Sabolović-Krajina, dok je Lidija Dujić bila odsutna zbog drugih paralelnih obveza. Nagrade u knjigama prvonagrađenim autorima uručila je Anica Dominić u ime Naklade Ljevak, dok je knjige Znanja primio drugonagrađeni autor, a knjige Šarenog dućana trećenagrađena autorica.

 

Dubrovački govor u Gramatici Francesca Marie Appendinija

U sklopu Dana europske baštine, manifestacije koja slavi važnost zajedničke kulturne baštine europskih naroda, posebno naglašavajući nematerijalnu kulturnu baštinu pod nazivom "Živa baština," koja podrazumijeva mjesta i specifične lokalitete i predmete, rituale i događaje te različite oblike čuvanja prošlosti putem kolektivnog sjećanja, Dubrovačke knjižnice organiziraju predstavljanje Appendinijeve Gramatike autorice dr.sc. Ivane Lovrić Jović u Saloči od zrcala Narodne knjižnice Grad.

S obzirom na prigodu koja nije znanstvenička već je općega javnog karaktera, predstavljanje će biti usredotočeno na leksički dio i na veliki broj riječi koje se pojavljuju u aneksnome rječniku, a posebno na dijaloge koje Appendini na kraju udžbenika donosi kao primjere razgovornoga jezika grada Dubrovnika. Naime, sve je primjere ispisivao hrvatskim jezikom, onim koji je opisivao, dok je metajezik bio talijanski. Primjere dijaloga naslovljava prema sadržaju i sudionicima diskursa: Gospar i brodarGospar i slugaGospođa i slugaDva lovcaGospar i šavacGospar i trgovacDva ribara itd.

 

 

 

Dan bajki: baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m 
 
Dan bajki: baj(kaj)mo i pri(ča)jmo s ma(što)m je projekt koji priprema Sekcija za školske knjižnice u suradnji s Komisijom za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskoga knjižničarskog društva. Vezan je uz Međunarodni dan pripovijedanja koji se obilježava 20. ožujka. Manifestacija se održava u Krapini - središtu Krapinsko-zagorske županije, prozvanoj "Bajkom na dlanu".
Prvi dan bajki održan je 2018., a drugi 2019. godine. Treći Dan bajki trebao se održati 4. travnja 2020. u Krapini, ali to zbog epidemije uzrokovane virusom COVID nije bilo moguće. Zato vas pozivamo da poslušate bajke, priče i legende te pročitate sažetke predavanja na ovoj stranici: https://danbajki.wixsite.com/pocetna/danbajki2020
Zato što nismo mogli napraviti ono što smo isplanirali, učinili smo više od toga. Napravili smo mrežnu knjigu Vilinsko igrišče: hrvatske bajke, priče, legende i vjerovanja. Knjigu možete pročitati na ovoj poveznici: https://danbajki.wixsite.com/pocetna
Pobjegnimo od surove realnosti u čudesan svijet bajki!
 

"Arhitektura u Rijeci 1991. - 2018."

Volimo riječku arhitekturu na sto načina, a često nismo ni svjesni da na godišnjoj razini nastaje bar jedno ostvarenje...
...o kojem će pričati i buduće generacije. Jedna od publikacija koja pokušava već sada pokrenuti dijalog o riječkoj arhitekturi nedavnih desetljeća je Arhitektura u Rijeci 1991. - 2018.
Arhitektura u Rijeci 1991. - 2018. je publikacija koja se bavi istraživanjem publiciranih ostvarenja riječke suvremene arhitekture kao i okolnostima njihovog nastanka. Publikaciju izdaje Društva arhitekata Rijeka (Sekcija), a nastala je u suradnji sa studentima Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci pod mentorstvom prof. Luke Skansija. Poseban naglasak je na prezentaciji arhitekture kroz fotografije, pa pruža značajno vizualno iskustvo.
Inače je dostupna u tiskanom izdanju, ali uslijed postojećih prilika Društvo arhitekata Rijeka ju je objavilo i u digitalnom obliku kao besplatno dostupnu publikaciju.
Prolistajte i počnite razmišljati o riječkoj arhitekturi. Dostupna je na linku ovdje.

Mjesec hrvatske knjige 2019.

Mjesec hrvatske knjige manifestacija je kojom se tijekom mjesec dana, od 15. listopada do 15. studenoga, nastoji na državnoj, ali i na lokalnim razinama govoriti o knjizi, promicati čitanje te na različitim programima okupljati sve one koje knjiga istinski zanima. Ovogodišnja je manifestacija posvećena glazbi, a moto je U ritmu čitanja! Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator Knjižnice grada Zagreba. Domaćini svečanog otvaranja Mjeseca hrvatske knjige 2019., koje će se održati 15. listopada, bit će Narodna knjižnica i čitaonica Buzet. Nacionalni kviz za poticanje čitanja nosi naziv Ritam odrastanja, a čitat će se knjige:

- Tihi-Stepanić, Jasminka. Ljeto na jezeru Čiču. Zagreb: Naklada Ljevak, 2018.
- Guljašević Kuman, Ivana. Drugačija. Zagreb: Igubuka, 2018.
- Golub, Vlasta. Eva, mala žena. Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, 2018.
Prikupljanje programa započinje 2. srpnja i završava 4. rujna 2019. i ove je godine isključivo putem mrežnog obrasca. Svaka knjižnica treba se registrirati - prilikom registracije popunjavaju se opći podaci o knjižnici, a po završetku registracije na e-adresu stižu podaci za prijavu.

ZADAR ČITA 2019.

Jedanaesti Zadar čita uspješno smo priveli kraju. Sa svojim programima, u manifestaciju su se uključili sudionici iz 6 gradova i 11 općina na području Zadra i Zadarske županije. Ukupno smo izBROJali 119 događanja koja su kroz protekli tjedan promovirala čitanje te sadržajno uključivala sve dobne skupine. Gradska knjižnica Zadar zahvaljuje svim sudionicima koji su doprinijeli uspjehu cjelokupne manifestacije. Nadamo se našoj daljnjoj suradnji u budućim projektima i programima poticanja čitanja. Zahvaljujemo svim posjetiteljima koji su dolaskom podržali Zadar čita 2019.

Dobitnica nagrade Zagrepčanka godine

Dobitnica  Nagrade Zagrepčanka godine 2019. koju dodjeljuje Grad Zagreb je dr. sc. Jasna Kovačević  viša knjižničarka i voditeljica Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića u Zagrebu .

 

Za Nagradu Zagrepčanka godine Grada Zagreba odabrana među 15 finalistica, a priznanje će joj biti dodijeljeno na Dan Grada Zagreba 31. svibnja u Gradskoj skupštini.

Iskrene čestitke dobitnici! 

 

500 KORISNIKA SVAKOGA DANA POSJETI KOPRIVNIČKU KNJIŽNICU I BIBLIOBUS!

Knjižnica i čitaonica "Fran Galović" Koprivnica i njen bibliobus zabilježili su u redovnom radnom tjednu od 19. do 21. studenog 2018. (kroz 5 radnih dana, od ponedjeljka do petka) ukupno 2.473 posjeta tjedno, ili prosječno 495 dnevno.

Rezultat je to redovitog godišnjeg praćenja posjeta knjižnici, temeljem ručnog upisivanja svakog posjetitelja tijekom jednog tjedna. Brojenje se ponavlja dva puta tijekom kalendarske godine, što je prema Međunarodnoj normi za knjižničnu statistiku ISO 2789 propisani način za prikupljanje statističkih podataka o broju posjeta za sve knjižnice koje nemaju mogućnost automatskog brojenja posjeta. Dobiveni prosječni rezultati o broju dnevnih posjeta množe se ukupnim brojem radnih dana knjižnice u kalendarskog godini i osnova su za izračunavanje statističkih pokazatelja o godišnjem poslovanju knjižnice.

Prema prikupljenim podacima iz bilježenja posjeta u studenom 2018., najveći broj tjednih posjeta zabilježen je u Odjelu za odrasle i iznosi 979 ili 196 dnevno te u Dječjem odjelu kojeg je u pet dana posjetilo i koristilo 640 korisnika ili 128 dnevno.

 KNJIGE NA MREŽI


Pilot projekt Općinske narodne knjižnice Drenovci kje jedinstvena ponudila knjižničarskoj zajednici.
Omogućuje razmjenu i darovanje onih knjiga koje iz određenoga razloga nisu uvrštene u vlastiti fond (dublete, neatraktivnost građe, zastarjelost, nedostatak prostora i sl.), te prodaju knjiga kojima su knjižnice nakladnici. Svakoj knjizi koja iz određenoga razloga nije uvrštena u fond jedne knjižnice, dati još jednu priliku da dospije do one zajednice i onoga čitatelja koji je treba, baš takvu kakva je. Usluga „Sajam knjiga“ internetska je usluga za povezivanje knjižnica/ustanova i njihovu međusobnu razmjenu otpisanih knjiga i drugih knjiga koje kupuju/prodaju/poklanjaju. Point d.o.o. kao pružatelj usluge omogućava međusobnu komunikaciju Korisnika i djeluje kao posrednik. Kupnja i prodaja odvijaju se isključivo između korisnika samih, putem email adrese koju su upisali prilikom registracije. Usluga trenutno nije dostupna za privatne osobe tj. pojedince izvan sustava knjižnica. Korisnici usluga mogu biti sve knjižnice na području Republike Hrvatske, uključujući školske, gradske, općinske, specijalizirane, fakultetske i druge knjižnice. Više...

 

 

Katalogizacija i klasifikacija

Portal Katalogizacija & Klasifikacija (http://katalogizacija.nsk.hr) usluga je Nacionalne i sveučilišne knjižnice namijenjena knjižničarima koji se bave obradom građe. Obuhvaća teme iz područja bibliografske kontrole – aktivnosti uključene u izradu, organiziranje, upravljanje i održavanje bibliografskih (kataložnih) zapisa, norme za formalni i sadržajni opis građe, dodjelu klasifikacijskih oznaka, oblikovanje i izradu nadziranih pristupnica (normativna kontrola). Osim dokumenata koji se odnose na prihvaćene standarde, na stranicama su dostupni i interni dokumenti koji opisuju praksu NSK.

STRUČNO PUTOVANJE U KNJIŽNICE RIMA

Drage kolegice i kolege, obavještavamo Vas da je Zagrebačko knjižničarsko društvo u suradnji s putničkom agencijom Adrijana putovanja organiziralo:

Stručno putovanje u knjižnice Rima, od 28. travnja do 1. svibnja 2018. godine.

Detalji putovanja, informacije o prijavi i plaćanju nalaze se u programu putovanja kao i na društvenim mrežama ZKD-a.

Dodatne informacije možete dobiti putem maila: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili na br. telefona: 01 487 2241 turističke agencije Adrijana putovanja.

 Stručno putovanje je namijenjeno nama knjižničarima, članovima naših obitelji i prijateljima, stoga slobodno ovaj poziv proslijedite svim zainteresiranima bez obzira na formalno članstvo u ZKD-u.

 

Poslovni kutak Gradske knjižnice Rijeka

Ovih dana u Rijeci  život je započeo Poslovni kutak Gradske knjižnice Rijeka.

Kao dio otvorenja održano je i predavanje "Kako do bespovratnih sredstava iz nacionalnih programa i EU fondova" koje je održala Andrea Oštrić, koordinatorica EU projekata iz Step Ri znanstveno-tehnologijskog parka Sveučilišta u Rijeci.

U Poslovnom kutku svi zainteresirani građani mogu saznati informacije o samozapošljavanju, poduzetničkim inkubatorima, razvoju karijere, EU fondovima, korištenju Središnjeg državnog portala e-Građani te eUsluga Grada Rijeke. Time Gradska knjižnica Rijeka u okviru svoje informacijske uloge daje doprinos općoj sinergiji društva za poticanje poduzetništva i zapošljavanja.informacijsko-komunikacijska oprema koja omogućuje pretraživanje tematskih mrežnih izvora te pisanje životopisa, molbi, poslovnih planova i dr.

 

Unutar Poslovnog kutka održavat će se tematska predavanja iz područja poduzetništva, zapošljavanja i slično. Predavanja će se održavati utorkom, dinamikom koja bude ostvariva.

 

13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama u Republici Hrvatskoj i 7. festival hrvatskih bibliobusa

Komisija za pokretne knjižnice Hrvatskoga knjižničarskog društva u suradnji s Komisijom za narodne knjižnice HKD-a i Društvom bibliotekara Istre te Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula kao domaćinom organizira 13. okrugli stol o pokretnim knjižnicama i 7. festival hrvatskih bibliobusa pod nazivom Pokrenimo bibliobus! Kako pokrenuti i održati službu? koji će se održati u petak, 12. svibnja 2017. godine u Puli.

CILJEVI SKUPA:

 

  • popularizirati djelatnost pokretnih knjižnica i poticati razvoj postojećih, kao i osnivanje novih službi u županijama koje ih još nemaju
  • omogućiti specijalizirano stručno usavršavanje knjižničara na temu pokretnih knjižnica i razmjenu iskustava među zaposlenicima bibliobusnih službi
  • iskoristiti međunarodna iskustva te uspostaviti partnerstva
  • predstaviti javnosti i sudionicima skupa hrvatske bibliobuse te kroz festival bibliobusa kao svojevrsnu medijsku atrakciju promicati djelatnost i zadaće ne samo pokretnih knjižnica, već i narodnih knjižnica u cjelini
  • održati kontinuitet stručnog okupljanja i predstavljanja službi pokretnih knjižnica u Hrvatskoj radi unapređivanja njihovog rada i promidžbe u javnosti

 

NA TRI KRALJA ILI KAKO HOĆETE

Uz 400 obljetnicu rođenja najvećeg pisca engleskoga govornog područja 

Knjižnice grada Zagrebizlažu kostimografske skice studenata Diplomskog studija kostimografije Tekstilno-tehnološkog fakulteta za Shakespearova Na tri kralja ili kako hoćete - kao i skice kostimografkinje Ivane Bakal za Histrionsku predstavu Na Sveta tri krala ili Kak očete (2003.)

Studenti diplomskog studija kostimografije Zavoda za dizajn tekstila i odjeće Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u ak. godini 2016./2017. su pod kolegijem Primijenjena kostimografija II i III mentorice Ivane Bakal višestruko obilježili Shakespeareovu godinu: premijerom u KD Lisinski, Mendelssohna/Shakespeareova Sna ljetne noći 26.11.2016. u sklopu međufakultetske suradnje MUZA, ADU i TTF-a, te projektom Shakespeare kroz riječ i glazbu 8.11.2016. na MUZA u sklopu međufakultetske suradnje MUZA, ADU i TTF-a. Docentica Ivana Bakal, na ovoj je izložbi u dvostrukoj ulozi mentorice studenata i kostimografkinje predstave Na Sveta tri krala…, na kajkavski prevedenog Na Tri kralja W. Shakespeara i u režiji doajena hrvatskog glumišta Vladimira Gerića i produkciji Histriona u Zagrebu 2003.

MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP - KNJIŽNICE I KONTINENTALNI TURIZAM

U organizaciji Gradske knjižnice Beli Manastir, Središnje knjižnice Mađara u RH, 11. studenoga 2016. godine, povodom Dana grada Belog Manastira i Dana hrvatskih knjižnica, održan je stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem „Knjižnice i kontinentalni turizam“.
Skup je održan u Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru, a organiziran je radi razvijanja svijesti o kulturnom turizmu u lokalnoj zajednici iz perspektive kulturnih i turističkih djelatnika.

 

 

 

Poziv na javno predstavljanje dokumenta 21.10.2016.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Hrvatska akademska i istraživačka mreža – CARNet objavile su dokument Prijedlog kriterija i preporuka za izradu kvalitetnih e-lektira namijenjen nastavnicima, knjižničarima, autorima digitalnih sadržaja, nakladnicima te svima ostalima zainteresiranim za temu e-lektira. Dokument sustavno obuhvaća sve važne aspekte koje treba uvažiti prilikom izrade kvalitetne e-lektire te će biti temelj daljnjeg razvoja kriterija za kvalitetne e-lektire. Pozivamo vas u petak, 28. listopada 2016., s početkom u 13.00 sati u malo predvorje Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu 

Staro bibliobusno vozilo ide na neka nova putovanja... 

Dana 14. ožujka 2016. godine temeljem odluke v. d. ravnateljice Gorane Tuškan Gradska knjižnica Rijeka objavljuje javno nadmetanje za prodaju bibliobusnog vozila.Pisane ponude zainteresiranih dostavljaju se u roku od 8 (osam) dana od dana objave obavijesti.

Rijeka, 8. ožujka 2016. godine - Temeljem odredbe članka 19. Statuta Gradske knjižnice Rijeka i Odluke ravnatelja od dana 8. ožujka 2016. godine, broj:81/2016, Gradska knjižnica Rijeka objavljuje

JAVNO NADMETANJE ZA PRODAJU VOZILA

 

I. Prodaje se vozilo  teretno vozilo marke TAM - (tip vozila: 130 A8) u vlasništvu Gradske knjižnice Rijeka...

 

Dječja knjižnica - podrška socijalizaciji u lokalnoj zajednici

Odjel za djecu i mladež karlovačke knjižnice, kao specifičan odjel knjižnice, započinje s radom 1956. godine pod nazivom Pionirska knjižnica i počinje djelovati među prvim dječjim odjelima nakon zagrebačke knjižnice 1950. godine. Entuzijazam i stručnost u radu s djecom i mladima dolazi do izražaja nakon preseljenja u novu zgradu Knjižnice 1976. godine dogradnjom Gradske knjižnice 2007. godine. Odjel za djecu i mladež postaje mjesto pozitivnih sadržaja i dobre energije. Kreativnim i inovativnim programima ovaj odjel postaje središnja os za razvitak kreativnog izražavanja djece i stjecanje navika čitanja. Programi za djecu su raznovrsni, a uz privlačno okruženje knjižnica je privlačna najmlađima, njihovim roditeljima i široj obitelji, kao i odgojiteljima dječjih vrtića te učiteljima i profesorima u školama. 

Međunarodni stručni skup - Festival knjižničarstva

Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac Sisak uz potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Siska i Sisačko-moslavačke županijeogranizira međunarodni Stručni skup FESTIVAL KNJIŽNIČARSTVA Pokaži što znaš 2, Sisak 6. i 7. listopada 2015. godine, Hotel Panonija Sisak. Predstavljanje najboljih programa iz djelatnosti narodnih, školskih i visokoškolskih knjižnica. Programi bi obuhvaćali rad s korisnicima svih dobnih skupina od beba do/i umirovljenika. Cilj je izlaganja (u obliku postera ili PowerPoint prezentacija) poticanje svih koji imaju doticaj s knjižnicom i koji vrednuju te prepoznaju rad narodnih, školskih i visokoškolskih knjižnica u svojim sredinama.

SUDIONICI SKUPA: Knjižničari narodnih, školskih i visokoškolskih knjižnica iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Italije, Češke i dr.

Rok za prijavu izlaganja je 1. rujna 2015. godine, a rok za prijavu sudionika Skupa 15. rujna 2015.


KNJIŽNICA GODINE

Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje ‘Knjižnica godine’ u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.
Nakon velikog broja prijavljenih knjižnica Glavni odbor HKD-a odlučio je iznimno ove godine dodijeliti dva priznanja „Knjižnica godine“ 2015. godine i to Općinskoj narodnoj knjižnici Drenovci i Sveučilišnoj knjižnici Rijeka.

Priznanja će biti uručena 11. studenoga 2015. g. na Dan hrvatskih knjižnica.
Čestitamo dobitnicima!

Hrvatsko knjižničarsko društvo dodjeljuje priznanje ‘Knjižnica godine’ u svrhu poticanja kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.
Nakon velikog broja prijavljenih knjižnica Glavni odbor HKD-a odlučio je iznimno ove godine dodijeliti dva priznanja „Knjižnica godine“ 2015. godine i to


UDKE CROAT

Novo hrvatsko UDK izdanje "Hrvatski UDK Online" dostupno je na sljedećoj adresi http://hr.udc-hub.com/hr/login.php. 

Besplatni probni period od 15 dana na raspolaganju je svim zainteresiranima.
Katedre i odsjeci za informacijske znanosti mogu zatražiti besplatno korištenje u nastavi u nastupajućoj akademskoj godini (vidjeti opširnije na http://hr.udc-hub.com/hr/lis.php)
Hrvatski UDK Online najopsežnije je izdanje Univerzalne decimalne klasifikacije dostupno na hrvatskom jeziku koje sadrži kompletnu standardnu verziju UDK s više od 70 000 oznaka, proširenu s više od 11 000 otpisanih brojeva.  Online tablice opremljene su nizom funkcija koje pomažu pretraživanju i pregledavanju UDK sheme. 
Pristup otpisanim brojevima omogućen je kako bi knjižničari mogli provjeriti status otpisanih brojeva koji se još uvijek koriste u fondovima i vidjeti njihove uputnice. 
UDK Online je pretplatnički servis koji održavaju UDK Konzorcij u Haagu i Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu.


"Zajedničko, a različito" načela interoperabilnosti u AKM zajednici

 

PROGRAM | REZERVACIJA SMJEŠTAJA, REGISTRACIJA, KOTIZACIJA I PRIJEVOZ
Glavni organizator Hrvatsko knjižničarsko društvo
Poziv na predlaganje radova za predavanja, radionice i poster izlaganja
- predavanja i prilozi u radionicama: 1. 9. 2015.
- poster izlaganja: 1. 9. 2015. (s mogućim produljenjem roka)
Prijava treba sadržavati: ime i prezime autora, afilijaciju i e-mail adresu, naslov rada, sažetak.
Prijedlozi za predavanja šalju se na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., poster izlaganja na adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., a za priloge u radionicama voditeljima radionica.