Produkcija

МАКЕДОНИЈА

 ИНФОРМАТИВЕН ВОДИЧ

Во издание на ЈУ Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје, финансиски помогнато од Град Скопје, излезе од печат „ ИНФОРМАТИВЕН ВОДИЧ низ библиотечната мрежа на ЈУ Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје “.

Овој Информативен водич, почитувани читатели има за цел да Ве запознае со можностите, ресурсите и услугите што ги нуди нашата Библиотека, одделите, читалните и просторот каде што се одржуваат многубројните културни манифестации
и активности.

1st China-CEEC Curators’ Forum of Librarian Union

Од 19 до 22 октомври во градот Ханџоу, Република Кина се одржа Првиот Форум на библиотечна Унија на Кина и з
емјите од Централна и Југоисточна Европа, 1st China-CEEC Curators’ Forum of Librarian Union, кој е дел од програмата 16+1. На форумот присуствуваше делегација од четири библиотеки во Македонија: ЈУ Градска библиотека “Браќа Миладиновци” Скопје, НУБ “Св. Климент Охридски”, Скопје, НУУБ “Св. Климент Охридски” Битола, и НУУ Библиотека “Гоце Делчев” Штип. На одржаниот форм беше основана Првата библиотечна унија во која ќе членуваат библиотеки од 16 земји од „СЕЕС“ и 23 библиотеки од Р. Кина, како и потпишана Декларација и Акционен план за меѓусебно разбирање и заедничка соработка на библиотеките од Унијата. Форумот се одржуваше во Градската библиотека на Ханџоу која беше задолжена за целата организација на настанот.

Oтворена изложбата „За изгубениот Сефардски свет од Западен Балкан“

Во битолската библиотека на ден 04.10.2018 година, беше отворена изложбата „За изгубениот Сефардски свет од Западен Балкан“ која е посветена на сефардските заедници кои за време на Втората светска војна беа целосно уништени. А токму во Битола беше една од најголемите еврејски заедници, рече директорот на Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија, Горан Садикарио. Целта на изложбата е да се развијат едукативни програми со кои ќе се зачуваат спомените за Евреите.

Изложбата ќе биде отворена наредните десетина дена во битолската библиотека, а се очекува да ја посетат поголем број на посетители-вљубеници во историјата, но и да се реализираат наставни часови од професори и наставници по историја, етика, граѓанско образование и македонски јазик со ученици од нашиот град.
По завршувањето изложбата продолжува по други градови низ Македонија.

Изложба на стрипови „Црно-бели животи"

Чест ни е да Ве поканиме на отворањето на изложбата на стриповите „Црно-бели животи", инспирирани од искуства на бегалци, а изработени во рамки на проектот на УНХЦР „Бегалец сега-Човек секогаш", имплементиран од Центарот за човекови права и разрешување конфликти (ЦХРЦР) и Здружението за истражување, образование и развој (Центар РЕД).
Стриповите ги креираа студенти од Факултетот за ликовни уметности и од Катедрата за општа и компаративна книжевност, Филолошки факултет „Блаже Конески" - Скопје.
Целта на стриповите е да ја подигнат свеста за страдањата и правата на бегалците, пред сѐ кај младата публика од 15 до 30 години. 
Изложбата ќе биде отворена на 5 октомври 2018 година во 19.30 часот во НУБ „Св. Климент Охридски" – Скопје.
Во истиот простор, следниот ден, на 6 октомври, од 12-14 часот ќе се одржи работилница за стрип, наменета за деца и млади кои сакаат да се запознаат со основните чекори за креирање стрипови.

„Дигитални библиотеки“


Здружението за равој и иновации на библиотеки „ИНОВА ЛИБ“ во соработка со НУУБ „Свети Климент Охридски“ Битола и Општинската народна библиотека „Браќа Миладиновци“ од Радовиш, во рамки на проектот „Управување со дигитални збирки: нови предизвици за јавните библиотеки", финансиран од Министерство за култура на Република Македонија и Општина Радовиш, објавува повик до јавните библиотеки во Република Македонија за учество на дводневна обука „Дигитални библиотеки“. Обуката е дизајнирана за библиотеки кои немаат технички можности за развивање на апликација за објавување на дигитализирано културно наследство на Интернет.

Дата на обука: 02 и 03 октомври 2018 год. (вторник и среда)
Место на одржување: Општинска народна библиотека „Браќа Миладиновци“, Радовиш

ДЕТАЉНИЈЕ КЛИКОМ НА СЛИКУ
 
Креативна ликовна работилница за млади со Живко Поповски - Цветин
 
Во рамките на Радовишка летна културна сцена 2018, Општинската народна библиотека „Браќа Миладиновци“ Радовиш организира Креативна ликовна работилница за млади под водство на познатиот сликар - Живко Поповски Цветин. Со оваа работилница под мото „Цвеќето во македонската поезија и уметност“ библиотеката од Радовиш се вклучува во регионалниот проект Хортикултурни е-Библиотеки.
Содржината на работилницата ќе биде исполнета со креативност, фантазија, поезија, дружење и е наменета за деца и млади со цел развивање на знаењето за книжевноста, откривање на својата личност како потенцијален креативец, зголемување на свесноста за потребата од себеизразување, доближување на најзначајните македонски автори до младата популација преку поезија и уметност.
Работилницата ќе се одржи на 10 јули од 17 - 19 часот и на 11 јули од 11 - 13 часот во просториите на Општинската народна библиотека „Браќа Миладиновци“ Радовиш
 
Меѓународната конференција на библиотекари, иноватори и креативци
 
Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје на 20 април во склоп на " Меѓународната конференција на библиотекари,  иноватори и креативци“,ви најавува премиерна изведба на монодрамата „БИБЛИОТЕКАРКА“ .Монодрамата нѐ запознава со ДРУГАТА СТРАНА НА БИБЛИОТЕКАТА , напишанаод перото и компјутерот на нашиот често контраверзен, но најголем библиотекар (според килограмите и наградите  добиени  во струката) Мирко С. Марковиќ. Главната хероина на оваа секојдневна  животна приказна, библиотекарката (во монодрамската комедија тоа е несекојдневната еротски и емотивно убедливата глумица Александра Сашка Манасивјевиќ) доминира со својата добрина....

„Велигденско патување“

НУ Универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски“ – Битола, училиштето за странски јазици„Росета Стоун“ – Битола, Француска Алијанса – Битола, Центар за германски јазик „Илиеви“ - Битола и ОУ „Гоце Делчев“ – Битола на ден 05.04.2018 година (четврток), го организираа настанот наречен „Велигденско патување“.
Настанот опфати презентации од ученици за Велигденските обичаи во Македонија, Англија, Израел, Бразил, Германија и Франција. Учениците презентираа за Велигденските симболи и кратка драматизација за велигденските обичаи. Во холот на библиотеката изложени се паноа со фотографии и изработки од страна на учениците.Во секоја држава различно се одбележува овој голем празник и секое одбележување според традицијата носи своја симболика и порака.
Убавината е во различностите, а запознавањето со другите традиции е доближување до нив. Инспирацијата од различните култура е само еден од начините да го направиме и нашиот дом поразличен и празничното прославување побогато и посвечено.

КОНФЕРЕНЦИЈА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ БИБЛИОТЕКИ НА ЈУГОИСТОЧНА ЕВРОПА

Во рамки на конференцијата на директорите на националните библиотеки на Југоисточна Европа и согласно договорот за соработка што го имаат потпишано Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје и Националната библиотека „Св.св. Кирил и Методиј“ од Софија, на иницијатива на бугарската страна, се одржа работилница на тема Основната функција на библиотеките: Безбедно чување и заштита на кумулираното знаење на нацијата и на ракописното наследство.

На работилницата учествуваа експерти од одредени дејности од Националните библитеки на двете држави. Учесниците на работилницата имаа подготвено особено интересни и корисни презентации за конзервација и реставрација на библиотечен материјал и дигитализација, при што тие разменија информации за нови постапки во заштитата на библиотечните фондови. Стручни лица од НУБ „Св. Климент Охридски“ - Скопје ги презентираа Одделението за заштита, Одделението Збирки и Археографски центар, Збирката за ликовни уметности и процесите на дигитализација. Потоа гостите ја посетија Лабораторијата за конзервација и реставрација во НУБ каде имаа можност да го видат системот на аноксиа (третман за дезинфекција од биолошки штетници), како и Центарот за дигитализација каде им беше презентирана опремата со која дигитализираме и на која се зачувуваат дигиталните објекти.

Истиот ден беше отворена и патувачката изложба на постери подготвена од колегите од бугарската библиотека, а поддржана од европски фондови. Изложбата насловена Книги, правци и публика : од фондовите на Националната библиотека на Бугарија, претставува копии од бугарското културно наследство што се чува во збирките „Ракописи и старопечатени книги“,„Ориентална збирка“ и Бугарски историски архив“.

44 караманови поетски средби - книжевно дружење на поети од повеќе европски држави 

 

Под покровителство на Општина Радовиш и Министерството за култура на Република Македонија, а во организација на Советот на караманови средби при Центарот за култура „Ацо Караманов“, во ОНБ „Браќа Миладиновци“ во тек е 44 традиционална манифестација „КАРАМАНОВИ ПОЕТСКИ СРЕДБИ“.

По претставувањето на поетските книги ,,Камчето од Вардар" на Ерол Туфан и ,,Боите, боемика јас" на Павлина Кошевец во четвртокот, а синоќа со свеченото отварање на истите во Центарот за култура ,,Ацо Караманов", денес градската библиотека е местото каде е собрана поголама група на еминентни поетски имиња од Македонија, Србија, Бугарија, Турција, Словенија, Унгарија, Англија и далечната Монголија кои имаат свое поетско читање и претставување во рамките на Карамановите поетски средби 2017 година.
Караманови средби , Ерол Туфан

 

Гејмификација во библиотеките  (by Innova lib)

Од 6 до 8 јуни 2017 година во бања Врујци, кај Љиг во Србија се одржа 21 семинар на виртуелната библиотечна мрежа на тема Гејмификација во библиотеките на кој за првпат учествуваа тројца библиотекари од Македонија: Иванка Соколова, претседател на Здружението за развој и иновации на библиотеки, Ивона Џамтовска Јанкуловска и Биљана Кочишка од Градска библиотека „Браќа Миладиновци“ – Скопје. 

Присутните библиотекари ги поздрави организаторот на семинарот г-нот Мирко С. Марковиќ, самостоен советник библиотекар, кој ги објасни целите на семинарот и се осврна на трендот на гејмификација кој се почесто се применува во библиотеките во развиените земји но кој треба да почне да се применува и во нашите библиотеки како одговор на предизвикот на модерните трендови кои со брз интензитет навлегуваат во нашите животи. 

Весна Црнковиќ, директор на библиотеката Радислав Никчевиќ од Јагодина зборуваше за иновациите во библиотеките, ИФЛА и АЛА трендовите во јавните библиотекишто им овозможи на учесниците на семинарот да развијат чувство за иновација и да  ги подготват своите библиотеки за промени. 

МАКЕДОНСКИ БИБЛИОТЕКАРИ ВО СТУДИСКА ПОСЕТА НА БИБЛИОТЕКИ ВО СРБИЈА

Интернет клубот (библиотечната мрежа БИБЛИОТЕКИ ОД НАШЕТО ОПКРУЖУВАЊЕ и Регионалната мрежа BIBLIOTECA FUTURA) од 16 ти до 18 ти мај организираа студиска посета за колегите од Градската библиотека "Браќа Миладиновци" од Скопје, во репрезентативни библиотеки од овој 18 години одржлив проект на библиотекарството во Србија.  Секоја од посетените библиотеки во (Јагодина, Лазаревац, Љиг, Ваљево и Градската библиотека во Белград ) се претставија со содржини што ја прави оваа библиотечната мрежа кохерентна во библиотечната заедница во Србија. Преку посебна панел програма Библиотеката - Вчера, денес, утре, организирана во просториите на тренинг центарот  на Интернет клубот во Врујица, гостите се запознаа со принципите и резултатите на од работата на невладината организација во библиотекарството и информациската дејност. 
Официјалната делегација ја сочинуваа: Александар Пујовски, директор на Градска библиотека Скопје, Васко Тодоровски - секретар, Гордана Андреева - програмскиот директор, Жаклина Угриновска - раководител на библиотеката, Анета Механџиски, Билјана Аџиовска-Панџарова и Дарко Пешиќ.

 

Прва национална кампања за подигање на свеста за улогата на библиотеките во заедницата

Македонија ја започна првата национална кампања "Отворена библиотека – Влези во нов свет!", посветена на улогата на јавните библиотеки во заедницата. 2017 е година на библиотеките на глобално ниво во која ИФЛА преку најразлични активности препорачува јавните библиотеки да бидат вклучени во националните стратегии во корелација со развојните цели од Агендата 2030 на Обединетите нации.

Кампањата ќе биде реализирана од страна на Градската библиотека „Браќа Миладиновци“ Скопје во соработка со Здружението за равој и иновации на библиотеки „ИНОВА ЛИБ“ под покровителство на градоначалникот на град Скопје

Активностите ќе започнат со медиумска кампања (документарен филм и промотивно видео) постери, делење на флаери и граничници на книги во сите јавни библиотеки во Макеоднија, со цел да се запознае пошироката публика со идејата и концептот на настанот.
Во рамките на кампањата, на ти април 2017 год., на Скопски саем во рамките на Саемот за книга ќе се одржи тематски форум: Јавните библиотеки одговараат на реалните потреби на заедницатакој е дел од иницијативата на EIFL-PLIP[1] за Балканот за 2015-2016. На форумот  ќе бидат поканети да земат учество претставници од Министерството за култура, директори на библиотеки, библиотекари, претставници од амбасади, од бизнис секторот, ИТ компании, фондации и невладини организации. На форумот ќе земат учество претставници од Бугарија и Србија кои со колегите од Македонија ќе ги споделат своите искуства, знаења и добри практики во насока на воведување на иновативност во библиотечното работење.

Паралелно со форумот во хала број 2 на Скопски саем ќе се реализира и настанот Отворена библиотека, каде ќе бидат поставени штандови за промоција на библиотеките, ќе се формира единствена сцена на книги, автори, издавачи, преведувачи, библиотекари и корисници кои ќе споделуваат искуства и ќе даваат препораки за избор на четиво, ќе се потенцира  општествената одговорност кон книгата и библиотеките и ќе се поттикне донирањето. Во рамките на овие активности ќе биде промовирана книгата Библиотекарка од авторот Мирко Марковиќ

ПОБЕДНИЦИТЕ НА НАГРАДНИОТ КОНКУРС - МАЈКАТА НАЈУБАВИОТ ЦВЕТ ВО ДОЛИНАТА НА МОЕТО ДЕТСТВО

Во чест на Меѓународниот ден на жената - Осми март, денес во Општинската народна библиотека ,,Браќа Миладиновци" - Радовиш објавени и прогласени беа резултатите од наградниот конкурс за најдобра литературна творба на тема: ,,Мајката најубавиот цвет во долината на моето детство". 

На конкурсот, со свои творби се јавија 45 ученици од основните училишта во општините Радовиш и Конче од кои првото место и припадна на ученичката Верче Атанасова од VII-3 одделение при ООУ ,,Крсте Петков-Мисирков" во Радовиш. Второто место го поделија учениците Маја Ужевска од VII-2 одделение при ООУ ,,Крсте Петков - Мисирков" во Радовиш и Стефани Јованова од V одделение од ООУ ,,Коста Рацин" од село Подареш. Треттото место го поделија учениците Александар Јосифов од VIII-1 одделение при ООУ ,,Никола Карев" - Радовиш, Филип Николов од VI-1 одделение при ООУ ,,Орце Николов" од село Ињево и Сара Спасова од ОУ ,,Гоце Делчев" од село Конче.