Produkcija

Izvori

 

 

Dječja knjižnica - podrška socijalizaciji u lokalnoj zajednici

Odjel za djecu i mladež karlovačke knjižnice, kao specifičan odjel knjižnice, započinje s radom 1956. godine pod nazivom Pionirska knjižnica i počinje djelovati među prvim dječjim odjelima nakon zagrebačke knjižnice 1950. godine. Entuzijazam i stručnost u radu s djecom i mladima dolazi do izražaja nakon preseljenja u novu zgradu Knjižnice 1976. godine dogradnjom Gradske knjižnice 2007. godine. Odjel za djecu i mladež postaje mjesto pozitivnih sadržaja i dobre energije. Kreativnim i inovativnim programima ovaj odjel postaje središnja os za razvitak kreativnog izražavanja djece i stjecanje navika čitanja. Programi za djecu su raznovrsni, a uz privlačno okruženje knjižnica je privlačna najmlađima, njihovim roditeljima i široj obitelji, kao i odgojiteljima dječjih vrtića te učiteljima i profesorima u školama. 

Pristup kulturi, obrazovanju i informacijama te poticanje slobodne razmjene ideja, jedna je od ključnih zadaća dječjih knjižnica. Posebnim programima popularizira se dječja knjiga te time potiče razvoj čitalačke kulture i ljubavi prema knjizi, umjetnosti i kulturi uopće, a time i kreativnom razvoju djece. Ovi programi realiziraju se u suradnji s ostalim stručnjacima koji se bave odgojem djece (profesorima, pedijatrima, pedagozima, logopedima). Osim neposrednih čimbenika socijalizacije djece i mladeži (obitelj, skupine vršnjaka, školske i predškolske institucije), knjižnice kroz jasnu knjižničnu politiku, stručnu osposobljenost osoblja, odgovarajuću knjižničnu građu i podršku cjeloživotnom učenju, uključivanju u sve društvene procese, odgovarajućim knjižničnim prostorom i suradnjom s drugim organizacijama, predstavljaju nezaobilaznu podršku u socijalizaciji djece i mladih. Dojenčad i mala djeca te njihovi roditelji prva su ciljna skupina dječjih knjižnica.

Prepoznavši njihove potrebe i osmišljavanjem usluga za najmlađe i njihove roditelje, knjižnice su se uključile u mrežu podrške obitelji u lokalnoj zajednici. Razvijanje navike uspješnih posjeta knjižnici te približavanje životu obitelji vodit će razvoju druželjubivosti i otvorenosti te lakšoj socijalizaciji mlade osobe. Informacijsko - komunikacijske tehnologije promijenile su gotovo sva područja života, navike u komunikaciji i slobodnom vremenu djece i obitelji, što se odražava i na razvoj knjižničnih usluga za djecu i mladež. Knjižničnim programima dječji knjižničari i suradnici, organizirajući brojne aktivnosti, oplemenjuju slobodno vrijeme školaraca, pružajući im pritom edukaciju na zabavan način. Roditeljima se želi skrenuti pažnja na ustanovu koja djeci nudi sadržaje zasnovane na kvaliteti i kreativnosti te na taj način potiče u djece razvoj interesa i osobnih vještina koje zatvaraju vrata dosadi i sprečavaju stvaranje loših navika, a otvaraju ih svijetu mašte.

Svrha stručnog skupa:

Istaknuti na koje načine narodne knjižnice ohrabruju djecu da odrastaju uz lokalnu knjižnicu, motiviraju ih da koriste kreativne knjižnične programe za slobodno vrijeme, osjete radost čitanja i pričanja priča. Skupom se ističe uloga dječje knjižnice u socijalizaciji djece u kulturnom okruženju te u njihovu otkrivanju svijeta, znanja i novih prilika.

Ciljevi skupa:

  • razmjena znanja, iskustava i ideja predavača, dječjih knjižničara i stručnih suradnika o važnosti dječjih knjižnica u zajednici, sa svrhom što kvalitetnije socijalizacije djece i mladih
  • prikaz oblika i načina suradnje dječje knjižnice s logopedima, pedijatrima, pedagozima i psiholozima u socijalizaciji djece, osobito u radu s djecom s poteškoćama u razvoju
  • isticanje važnosti čitanja od najranije dobi kroz uključivanje u nacionalne manifestacije i kampanje za poticanje čitanja i razvijanje pismenosti
  • važnost kvalitetne suradnje kulturnih i odgojno-obrazovnih ustanova u kontekstu ranoga odgoja
  • međunarodna suradnja sa inozemnim stručnjacima, kroz prikaz modela rada dječjih knjižnica u susjednim državama
  • promocija uloge dječjih knjižničara kao kompetentnih stručnjaka za rad s djecom i knjižnice kao javne ustanove te njihova prepoznatljivost u lokalnoj zajednici

Način rada:

  • pozvana izlaganja
  • prijavljena Pecha Kucha izlaganja - primjeri dobre prakse knjižnica

Prijava radova:

Ovim putem vas pozivamo da Pecha Kucha izlaganjima prezentirate kreativne knjižnične projekte i/ili programe za slobodno vrijeme djece i mladih, a kojima se ističe uloga dječje knjižnice u socijalizaciji djece u kulturnom okruženju.

Rok za prijavu teme i sažetka je 8. veljače 2016. godine.

Programski i organizacijski odbor:

Jasmina Milovčić, Dubravka Vaštuka, Tatjana Basar, Gabrijela Vine, Vedrana Kovač Vrana, Kristina Čunović

 

Na Skupu će predavanjima i izlaganjima uz domaće stručnjake biti prikazana iskustva i stranih izlagača iz Slovenije, Njemačke i Bosne i Hercegovine.

Informacije o programu skupa i prijavi sudionika bit će dostupni tijekom veljače 2016. godine na mrežnoj stranici HKD-a i Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić".

Osobe za kontakt:

Dubravka Vaštuka i Tatjana Basar

E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

tel: 047 / 412-377

Obrazac za prijave