TARGETProdukcija

Србија

БИБЛИОТЕКЕ СРБИЈА

 Музеј завичајних писаца

Музеј завичајних писаца је нови, ексклузивни пункт Ваљевске библиотеке који су заједнички финансирали Министарство културе и информисања Републике Србије и локална ваљевска самоуправа у новодобијеном простору бивше књижаре Плато. Овај атрактивни садржај, који Ваљевској библиотеци даје нову димензију, како је на величанственом отварању истакао сам Матија Бећковић, тек је његова прва фаза и у наредном периоду развиће се у јединствен културни и едукативни пункт у својој врсти у Србији. Избор заступљених писаца (Прота, Љуба, Глишић, Николај, Десанка, Петар Пајић, Матија Бећковић и Радован Бели Марковић), поткрепљен и академском рецензијом, права је мера наслова ове поставке и установе у установи, како је именовала директорка Библиотеке Виолета Милошевић, назвавши је новим језгром окупљања око ваљевског храма књиге: чланова, читалаца, поклоника, истраживача и осталих. Ауторка овог пројекта је Виолета Милошевић, Визуелни идентитет дао му је Душан Арсенић, а тектове о писцима написао је Остоја Продановић...

 Облак културе Србије

ИНТЕРНЕТ КЛУБ , сектор за Библиотеке, Архиве и Музеје, са сектором за науку и образовање у Народној библиотеци Србије организовао је округли сто ОБЛАК КУЛТУРЕ СРБИЈЕ - о потребама и могућностима заживљавања националног CLOUD-a за институције културе. Био је то разговор о могућностима и неопходност примене CLOUD платформи у раду библиотека, искуства у региону и свету, као и реалне могућности за примену у нас. Радује изузетан одзив позваних за учешће у овом дијалогу и формирању платформе са којом је том приликом упознарта и Ивана Дедић , помоћник министра за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности у Министарство културе и информисања.

Digitalizovane tamburaške note

U okviru projektaSvedočanstvo tambura-ške pismenosti s početka 20. veka-digitalizacija u Gradskoj biblioteci Subotica je održana radionica praktične primene digitalizovanih rukopisnih nota. Članovi HGUFestival bunjevački pisama koji pohađaju i Muzičku školu naučili su osnove pisanja nota u muzičkom programu Finale vežbajući na primeru tamburaških partitura iz arhive Tamburaškog orkestra Radio Beograda koja je digitalizovana ovim projektom. Vredna zbirka, koja se od prošle godine nalazi u posedu Gradske biblioteke Subotica, broji oko 1.400 kompozicija s repertoara tamburaškog orkestra Radio Beograda i svedoči o počecima ali i visokom nivou muzičke pismenosti tamburaša toga vremena. Po završetku digitalizacije ove notne građe materijal će biti postavljen na sajtu Biblioteke i tako dostupan široj javnosti. 

 Награда ЂОРЂЕ ЈОВАНОВИЋ

 Жири за доделу Награде Ђорђе Јовановић, у саставу: проф. др Адријана Марчетић, (председница), проф. др Јован Делић и проф. др Михајло Пантић (чланови) на завршној седници одржаној 14. октобра2016. године у Библиотеци Ђорђе Јовановић једногласно је одлучио да Награду Ђорђе Јовановић додели Леону Којену за књигу У тражењу новог – индивидуализам и либерални дух у српској култури (1894–1914) у издању Чигоја штампе (2015) и Драгану Хамовићу за књигу Пут ка усправној земљи–модерна српска поезија и њена културна самосвест у издању Института за књижевност и уметност(2016).

 

 Награда Душан Панковић

Марија Јованцаи, библиограф саветник у пензији из Новог Сада, добитник је Награде Душан Панковић, за изузетна остварења у области српске библиографије, коју додељује Народна библиотека Др Ђорђе Натошевић у Инђији, у оквиру стручно-научног скупа Сусрети библиографа у спомен на др Георгија Михаиловића. Награда се састоји од повеље и новчаног износа, а биће уручена на 20. Сусретима библиографа, 18. новембра 2016. године, у Инђији. Одлука Одбора Сусрета библиографа о добитнику Награде Душан Панковић била је једногласна.Својим богатим искуством, изузетно стручним, професионалним, преданим радом и сталним ангажовањем на изради различитих библиографија, као аутор, консултант или рецензент, Марија Јованцаи је у многоме допринела развоју, унапређењу и афирмацији библиографије, оставивши снажан траг не само у српској библиографији, већ и шире.

  ЈЕЛО И ДЕЛО

Први фестивал „Јело и дело“ одржан је у петак и суботу, 2. и 3. септембра, у ресторану  - Код старог фијакера - и у Народној библиотеци „Доситеј Новаковић“ Неготин. Под геслом „права јела уз добра дела“ наши познати писци, Александар Гаталица и Милош Латиновић, пред бројном публиком су спремали јела и говорили о књижевним делима.

Основна идеја је да на фестивалу учествују врсни познаваоци књижевности који су, уз то, и добри кувари.

 

 53. ПУТ - ЗАШТО ПОЕЗИЈА ?

Изложбеном поставком песама Владислава Петковића Диса и Васка Попе исписане калиграфијом -Далеко у нама аутора Божидара Плазинића, свечано је отворено 53. Дисово пролеће. Сећањем на далеку 1964. годину када је одржано прво Пролеће у славу песника Диса, а на коме је беседио завичајац Бранко В. Радичевић и 1965. годину када је све било у занку Васка Попе, Чачак е по 53. пут постао - острвце поезије у мору које га са свих страна запљускује.Част да подигне завесу ,овај пут, припала је др Михајлу Пантићу, професору Филолошког факултета у Београду.

 

СТАРА И РЕТКА КЊИГА У САВРЕМЕНОМ КАЛЕИДОСКОПУ

Пожаревљани су  имали јединствену прилику да присуствују промоцији драгоценог каталога ,,Стара и ретка књига у пожаревачком крају'', у издању Библиотеке, а под покровитељством Ми нистарства културе и информисања РС. Госта Библиотеке, проф. др Жељка Вучковића, декана и редовног професора библиотекарства на Педагошком факултету у Сомбору, као и Веру Зарић Митровић и Татјану Живковић, ауторке књиге, представила је Беба Станковић, директорка Библиотеке и уредница Каталога

 

 ПОДСЕТНИК НА ЉУБИШУ Р. ЂЕНИЋ РУЈАНСКОГ

VIDI - Сала библиотеке Љубиша Р. Ђенић у Чајетини била је препуна на представљању књиге Етнографско стваралаштво Љубише Р. Ђенића Рујанског, аутора Слободана Гавриловића. Библиотека је подсетила на једно од многих интересовања човека чије име Библиотека данас носи. Поред аутора, о значају етнографског стваралаштва Љубише Р. Ђенића говорила је и Боса Росић, етнолог. Слободан Гавриловић је ову књигу написао давне 1984. године, да би је без икаквих интервенција објавио 31 годину касније. Између осталог, аутор је подсетио публику како је Пујо са пуном торбом књига посећивао чајетинску пијацу и делио их на читање сељацима, који би му следећим доласком те прочитане књиге враћали. Боса Росић је скренула пажњу на Љубишин допринос ширењу науке међу породицом Ђенић. Традицију бављења науком, наставља Милисав Ђенић, који данас важи за веома угледног српског историчара, а њихово дело наставља Љубишина унука, садашња директорка Библиотеке, Снежана Ђенић.

 

Тајне читања

Проналажење нових видова комуникације у раду у функцији општих и индивидуалних потреба које проширују круг знања о свету и друштву, односно стимулишу наставнике на перманентно праћење иновативних токова у струци.Општи циљеви:

1. Оспособљавање библиотекара   за : квалитетно, делотворно и интер-активно деловање на повећању читања школске и ваншколске лектире, коришћење стручне и научне литерартуре и електронских извора у библиотекама у условима реалног окружења


Moja IFLA Африка

Србија је ове године имала само две представнице на ИФЛА конгресу. На укупно 225 конгресних сесија, веома разноврсних по садржају, али увек високог квалитета, није се могло чути много имена из нашег региона. Остаје да се надамо да ће наредних година земље изабране за домаћине одржавања најпрестижнијег од свих библиотечких конгреса,  бити приступачније за колегинице и колеге с нашег поднебља, који итекако имају шта да понуде библиотечкој јавности. Матична библиотека - Илија М. Петровић - Пожаревац је, такође, била представљена постер презентацијом  - Упознајте се са виртуелним светом рачунара - којом је библиотечкој јавности поближе представљен пројекат наше библиотеке, а чије визуелно решење потписује Боб Живковић. 


КАЗАН КУЛТ

Кладовска Библиотека Центар за културу је домаћин стручне конференције- Видљивост културног наслеђа Србије уписаног и номинованог на Листама светске баштине (UNESCO 1965-2015), која се уз партнерство са Дунав Фестом Београд реализује пројеком који суфинансира Министарство културе и информисања Србије. Конференција окупља еминентна имена ове области и осим радног дела, подразумева обилазак културног наслеђа општине Кладово и уметничко-књижевно-сценски програм на летњој сцени у овом подунавском граду.Други део конференције планиран је за 3. септембар у Заводу за заштиту споменика културе града Београда.

ТЕШЊАРСКЕ ВЕЧЕРИ

Организујући изложбу врсне краљевачке библиотеке Стефан Првовeнчани -Књижевност у доба Великог рата, у оквиру овогодишњих Тешњарских вечери, Ваљевска библиотека прославила је и добијање простора некадашњих књижара Платоа и Службеног гласника, који у скорој будућности треба да постане посебан, ексклузивни и високопродуктивни културни, музеолошко-програмски пункт Библиотеке и града. Ова одлична изложба, која је већ обишла неколико градова и која се састоји од три целине, посвећене српској књижевности, Растку Петровићу и Георгу Траклу, чије су ауторке и промотерке биле библиотекарке краљевачке Библиотеке, књижевница и преводилац Гордана Тимотијевић, књижевна историчарка Ана Гвозденовић и критичарка Данка Спасојевић, сведочи о проналажењу новог језика за нова, тектонска антрополошка померања. Директорке ваљевске и краљевачке библиотеке, Виолета Милошевић и Драгана Типсаревић, најавиле су интензивнију сарадњу ове две установе која ће се наставити већ најесен, узвратном посетом Ваљевске библиотеке Краљеву...

ЧИТАЛИШТЕ - КУПАЛИШТЕ

Народна библиотека Крушевац је у сарадњи са Спортским центром Крушевац на Отвореним базенима започела реализацију пројекта „Читалиште, купалиште“, који суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Аутор пројекта је виши библиотекар Соња Вељковић.
Крушевац се тако придружио неколицини градова у Србији чији библиотекари током летњих месеци пружају услуге позајмице књига и штампе (дневне и илустроване) купачима на базену.
Посетиоци крушевачких Отворених базена моћи ће током сезоне да посете штанд летње библиотеке сваког радног дана од 10 до 17 сати. Уз популарну белетристику на располагању ће им бити и друге књиге за децу и одрасле, као и дневна и месечна штампа.

WEB БИБЛИОТЕКА 2015.

На основу резултата у развоју наступа на Интернету web апликацијом библио-теке -www.bsmmc.org и трајном заживљавању у виртуалној свако-дневици глобалне и локалне заједнице у 2015-ој години Интернет клуб је доделио ПЛАКЕТУ WEB БИБЛИОТЕКА 2015 Библиотеци- СРБОЉУБ МИТИЋ - Мало Црниће. У.О. Интернет клуба донео је ову одлуку на основу разматрања пет предлога селекционе комисије. Пресудно за ову одлуку било је јединствено предстваљање библиотеке које у себи садржи све елементе основне делатности, библиотечког пословања, степен и квантитет дигиталитзованих садржаја и афирмација културних садржаја локалне заједнице.Велики је то корак за Мало Црниће


ТЕСЛИНИ ДАНИ

Поводом рођења Николе Тесле 10. јула, широм Србије од 6. до 12. јула 2015. године пригодним програмима су обележени „Теслини дани“. 

  • Ова манифестација је сачињена од низа програма, изложби, предавања, радионица као и разних других дешавања која су инспирисана Теслом, његовим животом и његовим изумима. Поводом рођења Николе Тесле 10. јула, широм Србије од 6. до 12. јула 2015. године пригодним програмима су обележени „Теслини дани“.

Ова манифестација је сачињена од низа програма, изложби, предавања, радионица као и разних других дешавања која су инспирисана Теслом. Манифестација „Теслини дани“ укључује преко 40 институција културе многобројне факултете као и туристичке организације и агенције у више десетина градова Србије. Тако је у Београду поводом 159 година од рођења великог научника отворен „Истраживачки центар“ у Музеју Николе Тесле, док је на истоименом аеродрому отворена изложба „Теслина визија интернета“. У Нишу је организован „пут“ „Тесла и Ниш са почетка 20. века“ и током овог програма заинтересовани ће моћи да сазнају где је и како је направљен један од првих телемостова у свету. Мултимедијалном манифестацијом „Тесла на Ђетини“, Ужице је прославило рођендан Николе Тесле, док је град Неготин организовао обилазак хидроелектране „Ђердап 2“. Градска библиотека „Владислав Петковић Дис“ се прикључила обележавању манифестације „Теслини дани“ пригодном изложбом која је посвећена Теслином животу и раду. 


 

3х1 У БИБЛИОТЕЦИ 

 У бањи Врујци, 10 и 11.06.2015. одржан је нови инструктивни семинар Интеренет клуба - ПРИМЕНА ИТ ВЕШТИНА У БИБЛИОТЕЦИ 3х1, Гугл и ВиКи библиотекар, мастеркурс Адам Софронијевић . У три групе библиотекари из Београда, Сопота, Ваљева, Мионице, Осечине, Љига и Лајковца. У интерактивним електронским радионицама постаљена је пилот - Википедија мрежа библиотека Београда и Колубарског округа. Ово је први заједнички пројекат Универзитетске библиотеке "Светозар Марковић" из Беграда и Интернет клуба у реализацији дигиталне агенде 2020. у Србији . Семинар и тенинг ПРИМЕНА ИТ ВЕШТИНА У БИБЛИОТЕЦИ 3х1 је подржала Ви-Ки фондација. акредитовани семинар носи 6+6 бодова.

 

 

prirodni kamen