Produkcija

БИБЛИОТЕКАРСТВО ПРЕД НОВИМ ИЗАЗОВИМА

 

Друштво библиотекара Републике Српске, уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и Народне и универз итетске библиотеке Републике Српске, објављује позив за достављање радова за учешће на XXI стручном скупу Друштва библиотекара Републике Српске, који ће се одржати 27. и 28. априла 2023. године, у Етно селу „Станишићи”, Бијељина.

Тема најављеног скупа је Библиотекарство пред новим изазовима.

Библиотеке су се кроз своје вијековно трајање мијењале и прилагођавале корисницима у настојању да пруже одговоре на сва људска  питања. Тек данас, када је друштво богато различитим изворима знања и информација и када је технологија постала неизоставни дио живота сваког појединца, на прави начин можемо сагледати како су се библиотеке раскошно прилагођавале сваком нашем напретку, кораку, идеји. Оне су наше завјетно памћење, чувари нашег постанка и трајања, узајамног уважавања и толеранције, доказ о томе колико је човјечанство расло и напредовало и колико су оне, неријетко рушене, спаљиване и уништаване, чак и као такве постале доказ неуништивости, само зато што што су носиле највећа знања цивилизације. Предвиђали су им нестанак са доласком сваког новог медија, али оне су опстајале. Данас, када смо са свих страна окружени информацијама и најсавременијом технологијом, можемо с правом рећи да библиотеке трају, јер су створене да се у борби за свој опстанак прилагођавају човјеку и да буду у служби знања, науке и истраживања... Да иду онолико далеко колико иде човјек, а увијек има даље и са човјеком и са библиотеком.

Одољеле су свим изазовима који су били. На крилима тог сазнања не сумњамо да ће одољети свим изазовима који нас очекују. Те изазове не можемо да замислимо једнако онако као што грешни дијаци нису могли да замисле технолошку еру у којој данас живимо...

Дубоко вјерујући да ће се библиотеке мијењати и прилагођавати ономе што доноси будућност са својим изазовима, организатори упућују позив ауторима да пријаву о учешћу, са образложењем до 2 500 карактера, доставе на адресу: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., најкасније до 10. марта 2023. године. Аутори прихваћених радова ће бити обавијештени до 31.марта 2023.

Примјере добре библиотечке теорије и праксе можете изложити у оквиру понуђених подтема:

  • Библиотеке као дигитални и креативни центри
  • Инкулузивна прилагодљивост библиотека
  • Професионално образовање и стручно усавршавање библиoтекара

Образац за пријаву