Produkcija

Izvori

 

 

Moja IFLA Африка

Под геслом - Динамичне библиотеке: доступност, развој и преображај”, одржан је 81. ИФЛА конгрес у Кејптаунуод 15. До 21. Августа. Видљиве су биле и  бројне претконгресне активности – 17 претконфренција, различитих секција и специјалних интересних група, одржаних не само у Јужној Африци, већ и у Боцвани и Нигерији, као и у различитим градовима ЈА, што указује на велики интерес колега из Африке за овогодишњи Конгрес.
Специјална интересна група - ЖЕНЕ, информације и библиотекарство, - чијим активностима руководи Беба Станковић из Пожаревца, на већ другом конгресу, ове године је, у сарадњи са Универзитетом  Јужне Африке (УНИСА)   И Форумом зена Афричке канцеларије УН, организовала дводневну претконференцију - Како библиотечко-информационе услуге доприносе одрживим Миленијумским циљевима који се односе на досигнућа жена -на Универзитету у Преторији. Посебну част је представаљало учешће директорке Канцеларије УН за Африку, др Ауксилије Понга, као једне од главних уводничарки.
Матична библиотека - Илија М. Петровић - Пожаревац је, такође, била представљена постер презентацијом  - Упознајте се са виртуелним светом рачунара - којом је библиотечкој јавности поближе представљен пројекат наше библиотеке, а чије визуелно решење потписује Боб Живковић. 
Србија је ове године имала само две представнице на ИФЛА конгресу. На укупно 225 конгресних сесија, веома разноврсних по садржају, али увек високог квалитета, није се могло чути много имена из нашег региона. Остаје да се надамо да ће наредних година земље изабране за домаћине одржавања најпрестижнијег од свих библиотечких конгреса,  бити приступачније за колегинице и колеге с нашег поднебља, који итекако имају шта да понуде библиотечкој јавности.